Dinții sensibili nu sunt doar incomozi, ci pot indica și mai multe probleme în viitor.

Dacă suferiți de disconfort ușor până la moderat cauzat de sensibilitatea dentară, s-ar putea să-l atribuți unei normalități neplăcute pe care trebuie să o suportați în viață, mai ales pe măsură ce îmbătrâniți. Din fericire, acest lucru nu este necesar, există un număr mare de opțiuni de tratament pentru sensibilitatea dentară, și rezolvând sensibilitatea dentară se previn multe alte posibile probleme.

Pacienții clinicii noastre stomatologice din Pitești sunt obișnuiți cu abordarea noastră axată pe prevenție dar și o suită de soluții pentru problemele dentare. În acest articol, vom arunca o privire asupra unora dintre cauzele potențiale ale dinților sensibili, precum și modalitățile prin care vă puteți elibera de această afecțiune adesea foarte dureroasă.


Ce cauzează dinții sensibili?

Crăpăturile, ciobiturile și rupturile dentare

Dacă simțiți durere sau disconfort atunci când mâncați sau beți ceva fierbinte sau rece, înseamnă că există o problemă dentară. O posibilă cauză este crăpătura unuia dintre dinți. Acest lucru nu este întotdeauna vizibil sau evident și poate să fi fost cauzat de o lovitură la gură, fie ea și involuntară sau aparent nedureroasă. Chiar dacă estetic nu părea să existe nici o problemă, pot apărea microfisuri, care, deși nu pot fi observate ușor, creează aceeași durere  cu un dinte deteriorat.

Dacă suferiți vreodată de o astfel de lovitură, provocând o lovitură în zona gurii, merită întotdeauna să ne sunați, măcar pentru a stabili dacă există o problemă reală sau nu. Dacă partea interioară a dintelui este expusă, inevitabil se vor forma carii dentare care ar putea să nu fie detectate până la următorul consult.

 

Eroziunea smalțului

În timp ce eroziunea smalțului dentar a fost întotdeauna o problemă, aceasta a devenit din ce în ce mai mult odată cu popularitatea băuturilor acidulate sau dulci. Acestea nu numai că conțin adesea un nivel ridicat de zahăr, dar sunt și foarte acide. Mai ales că aceste lichide trec direct peste dinți, această aciditate este foarte dăunătoare smalțului care îi protejează în mod normal. Pe măsură ce smalțul se uzează, partea mai poroasă a dintelui de sub acesta permite mai mult acces la nervii din canalele radiculare ale dintelui. Când sunt expuși la senzații de căldură sau rece, poate provoca orice, de la disconfort relativ ușor până la niveluri semnificative de durere.

Indiferent de nivelul de disconfort, nu trebuie să ignorați acest lucru, deoarece nu va dispărea, iar smalțul uzat crește riscul de carii și infecții ale canalului radicular. Este necesar să precizăm că nu doar consumul sucurilor este singurul lucru care poate eroda smalțul, chiar și fructele citrice sănătoase pot provoca aceste probleme dacă nu sunt consumate cu moderație. 

Scrâșnirea dinților (bruxismul) împreună și chiar unele tipuri de dinți strâmbi pot avea același efect.

 

Genetica

Unii oameni au o sensibilitate dobândită genetic, care se dezvoltă în mod natural. Cu toate acestea, aceleași tratamente sunt relevante ca și pentru cele în care afecțiunea a fost provocată de factori externi.


Ce puteți face cu dinții sensibili?

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face, este să preveniți eroziunea smalțului. Însă dacă suferiți deja de dinți sensibili avem câteva soluții pentru dumneavoastră.

Primul lucru este un consult la unul dintre stomatologii noștri din Clinica Doctor Florea pentru a determina cauza, sau chiar cauzele durerii. Dacă un dinte este crăpat sau rupt, dintele va trebui restaurat, eventual cu o mică obturație sau prin folosirea unor materiale compozite. Există, de asemenea, câteva opțiuni disponibile și pentru acasă, dacă problema este cauzată de smalțul dentar uzat.


Pastă de dinți pentru dinții sensibili

Pentru un disconfort relativ ușor datorată sensibilității dentare, puteți obține o ușurare de la una dintre pastele de dinți specializate pe care le puteți găsi la orice farmacie, sau uneori, chiar și în supermarketuri. Acestea funcționează în mai multe moduri, dar cele mai frecvent este prin a ajuta la crearea unei bariere care să înlocuiască parțial o parte din smalțul protector, fie prin ameliorarea durerii resimțite de nervii din dinte. Deși acestea pot fi rezonabil de eficiente în ameliorarea disconfortului, ele nu abordează cu adevărat problema în curs și poate fi necesar un tratament suplimentar.


Scapă de durere prin fațetele dentare

Fațetele dentare funcționează acoperind dintele expus cu un material mai estetic decât dantura anterioară, cu mențiunea că, de obicei, este necesar să se îndepărteze o grosime echivalentă din dintele natural pentru a asigura o potrivire sigură.

Deși există fațete din compozit și sunt disponibile în multe clinici, acestea tind să nu fie foarte durabile și, de asemenea, se pot păta în timp, ceea ce este un factor de descurajare pentru unii pacienți. Utilizate mai frecvent sunt fațetele din zirconiu sau din porțelan, care sunt rezistente pe termen lung, dacă sunt îngrijite corect, dar sunt și mult mai rezistente la pete. Deși sunt considerate o procedură dentară cosmetică și cu siguranță pot fi folosite pentru a îndeplini acest rol, mai ales acolo unde dinții sunt decolorați și/sau sunt ciobiți sau crăpați, fațetele pot fi folosite și în scop de protecție și nu numai că vor opri sensibilitatea dentară, dar vor proteja și dintele de deteriorarea ulterioară.

 

Dacă suferiți de dinți sensibili, vă propunem un consult pentru a alege împreună planul de tratament pentru rezolvarea problemei dumneavoastră. Ne puteți scrie aici sau contacta la 0761 551 160.

Programare rapidă