Vedem adesea pacienți îngrijorați de umflături în interiorul cavității bucale. Acestea sunt de cele mai multe ori chisturi mucoase, sau mucocel, care pot fi în majoritatea cazurilor inofensive. Este necesar, însă, un consult pentru a stabili nivelul de complexitate al chistului.

 

Ce sunt, de fapt, chisturile mucoase?

O glandă salivară produce permanent salivă pentru a păstra gura permament umedă. O rană minoră, cum ar fi mușcăturile involuntare ale obrajilor, zgarierea sau mușcatul buzelor , perturbă aceast proces. Mucusul se poate strânge în loc să curgă liber. Acest mucus blocat în zona rănită formează un mic sac sub suprafața tegumentului, care creează denivelarea vizibilă pe care o numim un chist mucos.

Acesta nu este neapărat un motiv de îngrijorare.

Chisturile mucoase sunt rareori periculoase. De obicei, nu provoacă durere, cu excepția cazului în care cresc sau se infectează. Ele pot fi neplăcute din punct de vedere estetic și pot să confere senzația de disconfort.

 

Cum putem scăpa de chisturile orale?

De cele mai multe ori chisturile mucoase dispar de la sine, în special cele mai mici și nu necesită nici o intervenție complicată. La clinica Doctor Florea obișnuim să le urmărim dezvoltarea atent pentru a fii siguri că se va retrage. Există și cazuri în care chistul continuă doar să crească și devine din ce în ce mai deranjant. Pentru aceste momente putem folosi una din cele două metode: drenajul sau îndepărtarea chirurgicală. Drenajul se realizează cu un ac care absoarbe conținutul lichid al chistului. Această metodă este rapidă, nedureroasă și eficientă, dar există șansa reapariței. În schimb, îndepărtarea chirurgicală implică amorțirea zonei printr-un anestezic local și îndepărtarea cu grijă a întregului sac de lichid. Este o soluție permanentă și care nu prezintă decât puțin disconfort.

Recomandarea noastră este să nu încercați să spargeți sau să drenați singur chistul deoarece orice acțiune făcută incorect poate provoca infecții sau complicații.

 

Când să consultați un specialist?

Orice nod sau umflătură nouă în cavitatea bucală necesită o vizită la cabinetul stomatologic. Mai ales dacă chistul:

  •   Crește rapid sau pare că nu scade în dimensiune
  •   Începe să se fie deranjant, provocând durere sau având sensibilitate ridicată
  •   Își schimbă culoarea sau aspectul

Sperăm că acest articol v-a fost de folos și v-a răspuns câtorva dintre întrebări. Nu ezitați să ne contactați pentru a ne adresa orice întrebare sau pentru a vă ajuta cu un consult pentru chistul avut, la urma urmei, suntem aici pentru a vă ajuta să vă mențineți zâmbetul sănătos și starea de bine crescută!

Programare rapidă